mlszA Ferencváros–Újpest bajnoki rangadó nagy érdeklődést, és a találkozó időtartamának nagy részében sportszerű, jó hangulatot is hozott, ám a mérkőzés egyes szakaszaiban tapasztalható jelenségek elfogadhatatlanok egy futballmérkőzésen. Ezek távol állnak a sport és a labdarúgás szellemiségétől, a két nagy múlttal rendelkező budapesti klub és a magyar labdarúgás hagyományaitól.

Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága a döntés meghozatalakor mérlegelte a cselekmények mellett, hogy a rendező Ferencváros ígéretet tett arra, hogy – a hatóságokkal közösen – azonosítja és felelősségre vonja a rendbontókat. A fegyelmi szankció ennek hiányában a mostaninál lényegesen szigorúbb is lehetett volna. Az MLSZ FEB minden esetben tekintettel van az érintett klubok együttműködési szándékára, felelősségteljes viselkedésére vagy annak hiányára is döntése meghozatalakor.

Az FTC – Újpest mérkőzésen történt rendezési hiányosságok, a hazai szurkolók rendzavarásai (pirotechnikai eszközök használata, bedobálása, megbotránkoztató rigmusok skandálása) és a nagyszámú hazai szurkoló nézők által elzárt területre történt behatolása miatt az FTC, mint visszaeső 2.000.000 Ft pénzbüntetést kapott, továbbá a FEB elrendelte az FTC soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Puskás Ferenc Stadion C szektorának és az M-től S-ig tartó szektorainak lezárását is. A FEB a vendégszurkolók részéről megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, pirotechnikai eszköz használata és rendbontások elkövetése (székek feltépése, bedobálása, kordonok megbontása és dobálása) miatt az Újpestet 400.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte.

A bizottság a következő szervezési, biztonsági, rendezési hiányosságok miatt határozott büntetésről a visszaeső Ferencvárossal szemben: a beléptetés nem megfelelő módon történt, különös tekintettel a nézőtérre bejuttatott és ott nagy mennyiségben használt nem engedélyezett pirotechnikai eszközre. A mérkőzés közben előbb két fő, majd mintegy ötven fő jutott be a szurkolók elől elzárt területre, a futópályára, és ez kiváltotta a mérkőzés kétperces szüneteltetését, majd a találkozó lefújását követően több százan léptek a játéktérre zömmel a büntetésben érintett szektorokból. Szintén ezen helyekről hangzott fel legtöbbet az a számtalan gyalázkodó, trágár, megbotránkoztató és elítélendő rigmus, amelyek különösen ilyen tömeges és visszatérő formában nem fogadhatóak el sporteseményen.

via MLSZ

A büntetésszámlálót is frissítjük hamarosan.